Ukrainan helluntailiikkeen Juri Kulakevich Juhannuskonferenssissa
Juhannuskonferenssin kansainvälisten vieraiden joukossa on medialähetysjärjestö Avainmedian kutsumana Ukrainan helluntaikirkon kansainvälisen osaston johtaja Juri Kulakevich puolisonsa Marinan kanssa. Ukrainan kansallislipun liehuessa Ison Kirjan konferenssikentän saloissa Keuruulla sodasta kärsivä maa saa kasvot myös Kulakevichin pariskunnan kautta.
Juri Kulakevich syntyi Ukrainan neuvostotasavallassa. Jurin ja Marinan isoisät olivat neuvostoaikaan vainottuja uskonsa tähden.
– Isoisäni, helluntaipastori, sai 1960-luvulla kymmenen vuoden vankilatuomion uskonsa tähden. Jumalan teki ihmeen, ja hän ei kärsinyt koko tuomiotaan, Juri muistelee.
– Yksi sedistäni menetti henkensä ateistisen valtiovallan toimesta.
Tämän vuoksi Juri ja Marina näkevät äärimmäisen tärkeänä, että ateistinen Kremlin valta ei saisi uudelleen jalansijaa Ukrainassa eikä muuallakaan Itä-Euroopassa.
–Emme halua lastemme joutuvan Siperian vankileireille.
Raamattukoulussa Kiovassa
Juri muutti vuonna 1994 Kiovaan opiskelemaan Raamattuinstituuttiin, joka oli ensimmäisiä raamattukouluja Neuvostoliiton romahdettua. Jo opiskelujen lomassa nuoret uskovat miehet perustivat uusia seurakuntia Ukrainan pääkaupunkiin ja sitä ympäröiville paikkakunnille.
Vuonna 2004 Juri sai kutsun liittyä Ukrainan Helluntaikirkon toimiston henkilökuntaan. Vastuulleen hän sai hoitaa Helluntaikirkon suhteita muihin kirkkokuntiin, valtion elimiin, lehdistöön ja järjestöihin – sekä rakentaa yhteistyötä muiden maiden kristittyjen kanssa.
Sodan vaikutukset seurakuntiin
Sodan sytyttyä yli kaksi vuotta sitten myös Ukrainan seurakunnat ovat kokeneet suuren muutoksen toimintaympäristössään. Vaikka sotatilanne ei ole helppo, siitä huolimatta tai ehkä sen vuoksi evankelisten seurakuntien merkitys on lisääntynyt kansan keskuudessa. Jo yli 30 vuoden itsenäisyyden ajan Ukrainan helluntaiseurakuntien kasvu on jatkunut. Kun vuonna 1991 seurakuntia oli noin 400, niitä on nyt lähes 1800.
– Seurakunnat nähdään nyt turvapaikkoina yhteiskunnassa niin hengellisesti kuin fyysisestikin, kertoo Juri Kulakevich.
– On hyvin tärkeää, että meillä on uskovia eri tehtävissä – varastojen hoitajina, auttavan puhelimen vastaajina, kirjanpitäjinä, kokkeina, autonkuljettajina jne. Näin me voimme antaa välitöntä fyysistä, aineellista ja hengellistä apua sitä tarvitseville.
– Rukoilen päivittäin Jumalalta voimaa, usein ihan yliluonnollista palautumista, kun yöllä ei aina voi nukkua tarpeeksi.
Juri näkee tärkeäksi auttaa erityisesti nuoria ukrainalaisia selviämään posttraumaattisesta stressistä. Heissä on kansakunnan tulevaisuus. Hän sanoo rukoilevansa myös Venäjän puolesta.
– Kaikista ongelmista huolimatta meidän tulee muistaa, että tänään on pelastuksen päivä Kristuksessa, sanoo Juri kuin Juhannuskonferenssin Rohkea usko -teemaa toistaen.
Juri Kulakevich Juhannuskonferenssissa:
Juhlateltan lähetysjumalanpalveluksessa la 22.6. klo 11
Konffa-areenalla Avainmedian teematilaisuudessa la 22.6. klo 15
Lisätietoja:
Eero Antturi, Avainmedia Lähetysjärjestö ry, puh. 040-7520501/
Konferenssiviestintä: juhannuskonferenssi@isokirja.fi